Slik sparer du drivstoff

Synes du att tanken på bilen din tømmes alt for fort? Det er mulig med noen enkle grep å redusere drivstoff forbruket på bilen din en god del.


Det først man skal gjøre er å faktisk måle selv hvor mye bensin eller diesel bilen din bruker. Og det gjør man på «gamle måten» ved å fylle tanken helt opp, nulle ut triptelleren og så kjøre feks en uke på helt vanlig måte, til og fra jobb osv slik att kjøremønsteret er helt gjennomsnittet av hva det pleier å være.

Så fyller du tanken helt opp igjen og noterer deg hvor mange liter og hvor mange mil du har kjørt siden sist tanking. For å finne ut forbruket deler man antall liter på antall mil som er kjørt. Eks: 35 liter : 45,7 mil = 0,76 l/mil

Kjøretips

Når du nå vet forbruket på bilen din kan du begynne på prosjektet med å spare drivstoff. Og da er det høyrefoten kommer inn i bildet fordi kjørestil har utrolig mye å si for hvor mye drivstoff som går med. I stedet for raske akselerasjoner og bråe nedbremsinger forsøk å kjøre så jevnt som mulig. Ikke vær den raskeste ut av lyskrysset og gli rolig inn mot veikryss, rundkjøringer osv, greier du å fokusere på dette er mye gjort. Har du manuelt gear er det også viktig å ikke gire unødig opp eller ned i gir.

Et annet tips som ligger litt på sidelinjen er att du bør sjekke pris på bensinstasjonene, og fyll drivstoff på søndag eller mandag formiddag for da er prisene lavest. Forskjellen er ofte rundt 1 krone fra mandag formiddag til ettermiddag når prisen justeres opp igjen. Og da sparer du tross alt 50-60 kr alt etter hvor stor tank du har på bilen din eller alt etter som hvor mange liter du fyller på.

Dekk

Riktig lufttrykk i dekk spiller også en rolle, kjører du med for lite luft i dekkene fører dette til større rullemotstand og ergo høyere forbruk. Så sjekk i ny og ne att trykket er noenlunde riktig, det er bedre å ha litt for mye luft enn litt for lite luft i dekkene. Dekkprodusentene har også utviklet dekk som har spesielt lav rullemotstand, BMW feks leverer på alle sine nye biler dekk med lav rullemotstand.

Les også:BMW Efficient Dynamics

Luftmotstand er også en drivstoff tyv, kjører du rundt med takbøyler eller skiboks? Mange gjør nok det i lange perioder uten att de har bruk for det, men man kan faktisk spare en god del ved å fjerne de når de ikke er i bruk. Vekt har også litt og si, kjører du rundt med alt for mye ting i bilen din? Fjern det du ikke trenger, vurder også om du vil kvitte deg med reservehjulet.

Service på bilen

Ja det er også en viktig faktor med tanke på reduksjon av forbruk, oljeskift, plugger og ikke minst skifte av luftfilter er ting som bør gjøres en gang i året etter min mening. Mange bilprodusenter har lange serviceintervaller men jeg tar service på bilen min en gang pr år uansett kjørelengde. Delta her! Vinn en bil!

Tuning av motor

Siste tingen jeg vil nevne er i følge norske myndigheter ikke helt lovlig, men chipping, tuning eller omprogrammering av motorens styresystem(hjerne). Er noe som faktisk reduserer forbruk samtidig som effekten økes, en vinn vinn situasjon for oss bileiere med andre ord. Dette gjelder hovedsakelig på diesel motorer og bensinmotorer med turbo og evt bensinmotorer med stort volum. Som sagt er ikke dette helt lovlig så man må sjekke ut på hver enkelt bilmodell hvor mye effekt som kan økes, før det utløser et krav om innbetaling av avgift til den norske stat.

Hvor mye sparer du?

Realistisk sett om du følger en del av rådene som er gitt her er det fullt mulig å spare ca 15% Synes du det høres mye ut? Kanskje, men det er allikevel fullt ut oppnåelig. I fjor brukte jeg personlig ca 18 000 kr i bensin og om jeg hadde spart 15% ville det utgjort ca 2700 kr. Altså ikke en helt ubetydelig sum, lykke til med sparingen!

[starrating]

, , , , , , ,

9 Responses to Slik sparer du drivstoff

 1. Bensinkort 16/09/2010 den 22:58 #

  Fine tips! Lurt å sjekke ut bensinkort også hvis man først er ute etter å minimalisere drivstoffutgiftene.

 2. BilTips 16/09/2010 den 23:34 #

  Ja det er ikke dumt, det finnes en del rabatter ute på markedet og det kan jo hjelpe på i jakten på lavere drivstoff utgifter 🙂

 3. soon to be a billionaire 16/11/2010 den 10:41 #

  Flott artikkel! Masse gode tips og råd.

 4. Morten Magnusson 30/12/2010 den 14:41 #

  Fin artikkel:)

  Selv bruker jeg høyre foten litt for aggressivt, så her er det MYE å spare for meg…

  Ellers har jeg fått med meg at bensinprisene svinger litt opp og ned i løpet av uken.

  Også her synder jeg litt. Jeg fyller når jeg har behov for det.

 5. theSnutt 25/06/2011 den 02:03 #

  Flott side, masse «matnyttig» stoff.

  Høyrefoten er nok stort sett synderen når det gjelder bensinforbruk ja, men med en 10 år gammel Mondeo er det vel knapt verdt pengene å levere den inn for «optimalisering» ??

 6. jølle 03/05/2012 den 00:18 #

  Et par tips til:

  Dropp reservehjulet. Du punkter i snitt en gang hver 160.000km. Dette sparer deg for rundt 0,4% drivstoff.

  Monter effektive lyspærer. Du sparer f.eks 14 liter bensin på å montere Philps ecovision pærer.
  LED ryggelys og bak/bremselys sparer deg også for drivstoff.

  Har du stor sylervæsketank? Kjør med 1 liter spylervæske, i stedet for 11 liter i sommer og spar ca 0,3% drivstoff.

  Vask bilen(!)

  Ikke bruk aircondition, eller varmetrådene i bakruta.

  Hører du musikk og er en eller to i bilen, bruk kun høytalerne framme.

 7. www.Kredittkortguide.com 12/05/2012 den 18:35 #

  Mange gode tips her for å spare drivstoff.

 8. lasse 17/05/2014 den 16:30 #

  Har ikke greie på dette, derfor spør jeg:
  Hvorfor har valg av lyspærer, bruk av aircondition, varmetråder og høytalere innvirkning på drivstofforbruket?

Trackbacks/Pingbacks

 1. Billig bensin i Norge? | BilTips.net - 10/11/2010

  […] Les også: Slik sparer du drivstoff […]

Legg igjen en kommentar

hit counter