Skifte hjul på bilen

Skifte hjul på bilenSkifter du hjul på bilen selv, eller overlater du det til et verksted?

Man trenger faktisk ikke å være så teknisk begavet for å gjøre dette selv. Verktøyet som følger med bilen er ofte ikke så bra, så jeg anbefaler att man kjøper en hjulmutternøkkel til hjulboltene og en liten garasjejekk .

Kjøp da en type nøkkel som du kan trekke ut armen på slik att du da får et mye større moment når du skal skru av og på boltene. En såkalt «latmannsarm»  får du kjøpt på de fleste bilrekvisita butikkene, det samme gjelder garasjejekken. Prisen på disse to verktøyene er slett ikke avskrekkende, rundt 70 kr for hjulmutter verktøyet og en helt grei jekk får du for 200 kr og oppover.

Ting du bør gjøre når hjulet er av.

Er det mye dritt eller løs rust på flaten der hjulet sitter fast på bør du forsøke å rengjøre litt, bruk gjerne en stålbørste og få vekk det som sitter løst. Om du ikke gjør det kan du risikere att det blir litt ubalanse eller kast i hjulet. En annen ting det er god anledning til å gjøre nå er å sjekke tykkelsen bremseklossene, det er greit å vite tilstanden på de så du ikke får en ubehagelig overraskelse neste gang du skal ha service på bilen. Se også over støtdemperne samtidig, er det antydning til oljelekkasje må disse også snart skiftes.

På med nye hjul

Når du setter på igjen hjul er det også greit at disse er noenlunde rene, mange i dag bruker ofte lettmetall felger både på sommer og vinterhjul og da slipper man ihvertfall problemer med korrosjon. Anbefaler også att man går over hjulboltene med stålbørste om de er skitne, etterpå smør de inn med en eller annen type fett som er tilpasset bolter. Da går det så mye lettere neste gang du skal skru de av. Til slutt når du skal trekke til boltene med din nyinnkjøpte latmannsarm ikke trekk for hardt til dette gjelder spesielt for lettmetall felger. På stålfelger kan du trekke litt hardere til, men bruk fornuften! Etter å ha kjørt en 30-40 kilometer etter hjulskift bør du også sjekke att boltene sitter fast og evt ettertrekk om noen er litt løse. Lykke til med hjulskift!

, , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tips som gjør bilferien bedre | BilTips.net - 01/06/2010

    […] Les også: Skifte hjul på bilen […]

Legg igjen en kommentar

hit counter