Sjekkliste for kjøp av bruktbil

Før kjøp av bruktbil kan det lønne seg å være litt systematisk. BilTips.net har utarbeidet en sjekkliste på 7 punkt som det kan være verdt å lese igjennom hvis du går med planer om kjøp av bruktbil.

Sjekk markedet

En bør på forhånd ha bestemt seg for hvilken type bil man er ute etter, en eller to spesifikke modeller bør man forholde seg til. De fleste bruker nettet til søk etter bil, Finn.no og AutoDB.no er to av de største portalene for kjøp og salg av bruktbiler.

Valg av bil

Før du bestemmer deg for type eller bilmodell kan det være lurt å sjekke både ny og bruktbiltester. Det finnes mange resurser på dette området og her følger noen anbefalte nettsider: Broom.no, DinSide.no og NAF.no I tillegg finnes det en rekke merkeklubber som har nettsider og forum som man kan innhente mer detaljert informasjon som man ikke finner i bruktbil testene.

Sjekk heftelser

Før du reiser og skal se nærmere på en bil husk og sjekk heftelser, om den er EU-godkjent og årsavgift er betalt. Dette sjekker man enkelt på Brønnøysund registrene og Statens Vegvesen sine nettsider.

Prøvekjøring av bil

Etter man har sett nøye over bilen, snakket med eieren, spurt de spørsmål man måtte ha er det tid for prøvekjøring. Ikke bare ta en tur rundt nabolaget men kjør en strekning der bil og motor blir god og varm. Underveis kontroller att diverse tekniske finesser på bilen fungerer som de skal. Eksempelvis el vindu, speil, takluke, instrumenter osv. Nå er det også en god anledning til å sjekke om klima anlegget fungerer som det skal, på en del eldre biler kan gassen i klima anlegget gradvis lekke ut og det er relativt kostbart å fylle på ny gass. Prøv også å legge merke til hvordan understell, bremser og evt autmatkasse oppfører seg under prøveturen.

Test av bil

Om prøvekjøringen gikk bra men du allikevel er i tvil ta gjerne en kjøpstest av bilen, kan gjøres hos NAF eller hos merkeforhandler. Anbefales å gjøre dette om du skal kjøpe deg en dyrere bruktbil på det private markedet.

Kontrakt

Skriv alltid kontrakt når du kjøper bruktbil, få med alle opplysninger som selger kommer med i kontrakten. Det kan være seg antall dekk/felger som skal følge med, om årsavgift er betalt eller ikke og hvem skal evt betale den. Annet løsøre som skal følge med, hvor mange nøkler hadde bilen originalt og hvor mange følger med nå. Ved privatkjøp bruk gjerne NAF sin kontrakt og ved kjøp hos forhandler har de ofte egne kontrakter så studer de nøye før man signerer. Last ned kontrakt her

Forsikring og omregistrering

Når du har kjøpt bruktbil eller det er nokså sikkert att det blir kjøp, tegn forsikring ikke kjør avgårde før dette er i orden. Viktig er det også att kjøp og salgsmelding blir korrekt utfylt, husk att både selger og kjøper skal signere på samme eierskiftemelding. Tidligere eier er ansvarlig for att salgsmelding blir sendt til  Statens Vegvesen. For å være helt sikker på att dette blir gjort er det ikke noe i veien for att kjøper også kan sende inn en salgsmelding signert av begge parter.

 

Våre venner har søkt biltips etter:

  • bruktbiltester

, , , , , ,

Ingen kommentarer.

Legg igjen en kommentar

hit counter