Mini fyller 50 år

Mini har jubileum i år, den fyller nemlig 50 år!

Foto: Wikimedia Commons

Denne lille bilen er  kanskje den mest populære Britiskbygde bil noensinne, produsert frem til år 2000 før BMW kjøpte Mini og lanserte sin versjon i 2001. Denne bilmodellen ble en revolusjon når den kom på markedet, plassbesparende og forhjulstrekk er to stikkord i den sammenhengen.

Bilen ble faktisk ikke bare produsert i Storbritannia men også i flere fjerntliggende land som feks Sør Afrika, Australia og Uruguay. Mini ble raskt et ikon på 60-tallet pga sitt utseende men også pga sine tekniske løsninger. Spesielt innovativ var den tverrstilte motoren med girkassen som lå under, dette for å spare plass. Dette oppsettet har nesten alle små bilmodeller med forhjulstrekk benyttet seg av fra 70-tallet og frem til nå, et hederlig unntak er selvfølgelig BMW 1-serien som har rettstilt motor og bakhjulstrekk.

En ny æra for Mini.

Foto: Wikimedia Commons

I 2000 ble Mini kjøpt opp av BMW gruppen og den første «New Mini» ble produsert på vårparten i 2001. Og man kan vel trygt si att dette er en av de mest suksessfulle retroversjon av bil som noensinne er produsert. Den nye Mini ble raskt en favoritt både blant motorjournalister og andre bil interessert folk og det gikk ikke lang tid før BMW tjente gode penger på denne modellen.

Pr d.d finnes det fire forskjellige Mini karosseri i produksjon:  Hardtop, cabriolet, clubman og countryman. Og i kjent BMW stil finnes det en tirade av forskjellige motoralternativ alt i fra diesel til el-motor. Skal jeg trekke frem en personlig favoritt blant Mini modellene er det nok den lille men tøffe «stasjonsvognen» Mini Clubman som trekker det lengste strået. Hvilken er din favorittmodell?

BilTips.net gratulerer Mini med 50 år!

, , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. BMW kommer med forhjulsdrift | BMW Entusiasten - 13/06/2010

    […] Les også: Mini fyller 50 år […]

Legg igjen en kommentar

hit counter