Merking av dekk, hva betyr kodene?

Et dekk er gjerne merket med mange tall og bokstav kombinasjoner og her skal vi ta en gjennomgang av de som er viktige for oss bileiere.

Eks: 225  45  ZR  17  76W


225: Står for dekkets bredde oppgitt i milimeter.

45: Betyr att dekkets høyde er 45% av bredden.

Z: Godkjent for hastighet over 240 Km/t

R: Betyr att det er et såkalt radialdekk.

17: Dette er målet på dekkets diameter oppgitt i tommer.

76: Dette tallet står for laste-indeks, dvs hvor mange kg belastning dekket er godkjent for. Og går man inn i en dekktabell ser man att i dette tilfellet er dekket godkjent for inntil 400 kg.

W: Dette er en hastighetskode og iflg tabellen betyr det en maks hastighet på 270 Km/t.

Alder på dekk og DOT kode

Som en tommelfingerregel bør ett dekk ikke være mer enn maksimum 6 år gammelt. Rett og slett fordi gummi er «ferskvare» Så om du kjøper ett nytt dekk må man sjekke alderen på det fordi man vet ikke hvor lenge det har ligget på lager.

For å finne ut når dekket er produsert kan man sjekke DOT koden, det er de fire siste tallene som er interessant for oss. De angir uke og år dekket er produsert, feks 1209 da betyr det att dekket er produsert i uke nr 12 i 2009.

Ett dekk som ofte blir forsømt er reservehjulet, har du noen gang sjekket dato på det? Sannsynligvis ikke og har du en eldre bil er ikke dette reservehjulet noe særlig å ta i bruk, så om det allikevel må brukes gjør det kun en kort periode til du får skaffet deg ett nytt dekk.

E-merket: Alle dekk som blir solgt i Europa skal være E-merket dette merket betyr att dekket er produsert iht et EU direktiv. I dette merket er det også ett tall inne i en sirkel, og dette tallet er en kode for hvilket land dekket er produsert i.

De koder som er nevnt over her er de viktigste som vi bileiere trenger å bry oss om, i tillegg finner man selvfølgelig navn på produsent, maksimum trykk på dekket og kanskje også att det er «made in somwhere»Våre venner har søkt biltips etter:

 • hvor gammelt er dekket
 • hva betyr tallene på bildekk
 • dekk merket xl
 • dekkkoder

, , , , , , , , , ,

3 Responses to Merking av dekk, hva betyr kodene?

 1. Stian Larsen 26/05/2012 den 19:44 #

  Jeg er på utkikk etter nye dekk og felger. Jeg kjønnet de fleste «kodene» men det er en som alltid dukker opp som jeg ikke kjønnet hva betyr. De er som følger: ET37 (.eks detter dette jeg har på bilen nå) og jeg finner nesten ingen med den smme koden.

  Mvh Stian Larsen.

 2. BilTips 26/05/2012 den 20:09 #

  ET betyr sikkert innpress og det gjelder for felger. Se nederst i min artikkel på denne nettsiden om hjul og felger: http://bmwm3gt.com/bmw-ressurser/ Der er en liten forklaring på hva innpress er.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Hastighets kode på dekk | BilTips.net - 17/03/2012

  […] you for your vote!'; } Optimalisert med Keyword Winner Mange lurer litt på disse kodene på dekket og hva de betyr, her tar vi for oss koden for hastighet. Alle dekk har en hastighets […]

Legg igjen en kommentar

hit counter