De beste bilferiene i Norge

Foto:BilTips.net

Norge er et naturskjønt land. Turister kommer fra hele verden for å oppleve unik natur med fjord og fjell, isbreer, høye fosser, uberørte fjellvidder og endeløse skoger. Og valgmulighetene er mange.

Norge er ikke et stort land, men det er et land med store avstander. Avstanden fra sør til nord er betydelig, fra Lindesnes i sør til Nordkapp i nord er det hele 2680 km, en avstand som nesten tilsvarer avstanden fra Oslo til Gibraltar!

Kvaliteten på norske veier kan variere sterkt, fra mellomeuropeisk, god standard til humpete grusveier med vaskebrett. Skal man reise rundt i Norge som en ferieaktivitet, er det klokt å velge sommerhalvåret, for om vinteren kan kjøreforholdene være meget vanskelige og til og med farlige for førere som er uvant med veidekke med is, snø og slaps. Enkelte fjelloverganger kan dessuten være stengt hele eller deler av vinterhalvåret på grunn av snømengden.

Men selv om kjøreforholdene kan være utfordrende, er belønningen betydelig. Knapt noen andre steder i verden kan man oppleve en slik natur med fjell, sjø, isbreer, høye fosser, uberørte fjellvidder og endeløse skoger. Den lange kystlinjen gir også utrolige opplevelser, fra storhavet som tordner innover slitte svaberg til lune viker med frodig flora.

Mange utenlandske turister har Nordkapp som reisemål, kjent som Norges og Vest-Europas nordligste punkt på 71° grader  nord. Men turen dit er som nevnt meget lang, og det er også mange severdigheter i Sør-Norge. Kommer man fra Østlandet, er det naturlig å legge turen over til Vestlandet via Hardangervidda, som er en av Nord-Europas største fjellvidder, med rik natur og mange minner fra tidligere tider. Hardangervidda kan krysses flere steder, en sørlig rute over Haukeli, og en nordlig rute over Finse. Vel over Hardangervidda har man mange muligheter for spektakulære opplevelser med fjord og fjell. Hardangerfjorden er  eksempel med sin mektige natur og utsyn mot isbreen Hardangerjøkulen på hele 73 km2, som ligger majestetisk over fjorden. Lenger mot nord har man Norges lengste fjord, Sognefjorden. Her er det mange veier og muligheter til å se fjell og fjord. Mange steder stuper fosser ned fra fjellene mange hundre meter i fritt fall, og tunger fra isbreer kan ses sno seg ned gjennom trange daler. Hele området fra Stavanger og nord mot Trondheim har eventyrlig natur som bilturistene vet å sette pris på.

Men også det norske innlandet byr på vakker natur. Norge er rikt på fjell, og mellom fjellene ligger vakre daler med skummende elver i bunnen, hvor man kan fiske ørret de fleste stedene. Dalene har mye gammel, severdig bebyggelse med tømmerhus, som kan være flere hundre år gamle, og med stavkirker som er over tusen år gamle.

Og Nord-Norge er et kapittel for seg selv, med blant annet Lofoten, som strekker seg langt ut i storhavet, med spisse tinder som stuper rett ned i sjøen, og med aktive fiskevær hvor store fangster bringes inn hver dag.

Beveger man seg utenfor de asfalterte veiene og våger å gi seg i kast med grusveiene av vekslende kvalitet, kan man risikere å pådra seg kostnader til reparasjon av bl.a. lykteglass og frontrute, da steinsprut er en normal hendelse på slike veier. Men kostnadene vil langt oppveies av alle de spesielle opplevelsene man kan nyte, med uberørt natur og vidunderlig utsikt fra høytliggende punkter.

Norge er et praktfullt land for å nyte en bilferie på egen hånd, og stadig flere utlendinger har oppdaget dette og kommer tilbake hvert år, noen med telt, andre med bobiler og campingvogner, og enkelte velger å ta inn på ulike typer overnattingssteder. Felles for dem alle er at de bringer med seg uforglemmelige minner til hjemlandet.

, ,

Ingen kommentarer.

Legg igjen en kommentar

hit counter